Αναζήτηση
  • Χρυσάνθη Γιάλλουρου Κλινική Διαιτολόγος - Αθλητική

Διατροφή και γονιμότητα.


Θέλετε να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί;

Τι πρέπει να προσέξετε πριν ακόμα συλλάβετε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη;

  1. Υγιές σωματικό βάρος. Το υγιές σωματικό βάρος επηρεάζει την σύσταση του λίπους, η οποία σχετίζεται με γονιμότητα. Οι υπέρβαρες και ελλειποβαρείς γυναίκες έχουν δυσκολία να συλλάβουν ακόμα και με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, καθώς επίσης έχουν και διάφορα προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να αξιολογήσετε το βάρος σας υπολογίστε το Δείκτη Μάζας Σώματος( ΔΜΣ= kg/m2). Εάν ο ΔΜΣ σας βρίσκετε ανάμεσα στο 19,5- 25 , τότε έχει φυσιολογικό βάρος.

  2. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά. Ακολουθείστε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας. Εάν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, η επιλογή κατάλληλου συμπληρώματος θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας.

  3. Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας. Θα ήταν καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας έτσι ώστε να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές με βάση το ατομικό και οικογενειακό σας ιστορικό.

  4. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η συστηματική κατανάλωση πριν την κύηση μειώνει την πιθανότητα σύλληψης.

  5. Περιορίστε την καφεΐνη. Η ποσότητα της καφεΐνης που δεν επηρεάζει την γονιμότητα είναι μικρότερή από 200 mg/ ημέρα.

  6. Κόψτε το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερα προβλήματα κατά την σύλληψη.

  7. Μελέτη με 688 γυναίκες έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν εντατικό πρόγραμμα άσκησης ένα χρόνο πριν την εγκυμοσύνη είχαν 81 % πιθανότητα να μην εμφανίσουν διαβήτη κύησης, σε αντίθεση με τις γυναίκες που ασκούνταν λιγότερο και παρουσίασαν 59% πιθανότητα.

Βιβλιογραφία:

«Περιμένοντας τον πελαργό. Διατροφή στην εγκυμοσύνη» Βαρβούκα Κατερίνα, Αβραάμ Κάζης. Εκδόσεις: mednutrition (2013)


39 προβολές0 σχόλια